Весна – період авітамінозу – це відома всім істина. Як же спланувати весняне харчування дітей, щоб вберегти їх від недостатку вітамінів та від так званої «весняної втоми»?
Адже неважко помітити, що саме з початком весни у багатьох дітей стає тривожним сон, з’являються апатія, млявість, дратівливість, образливість, плаксивість; вони часто вередують, хворіють на ГРЗ, у них змінюється апетит – то знижується, то підвищується; в школі постійно повторюються порушення дисципліни.
Саме в цей період року спостерігається десинхронізація біоритмів органів і систем, змінюється рівновага в імунному захисті, з’являється особливо висока потреба в фізіологічно активних речовинах: вітамінах, мікроелементах, антиоксидантах. Фахівцями встановлено, що навесні в крові школярів дефіцит вітаміну С визначається в 40-90% випадків, вітаміну Е – у третини, вітаміну А – більш ніж у чверті обстежених. Тому батькам в першу чергу потрібно звернути увагу на здорове збалансоване харчування дітей.
Харчування дітей має бути багатим як білками (м’ясо або риба повинні входити в меню щодня), так і вітамінами.
Дуже корисні фруктові соки, сухофрукти (їх заливають окропом, настоюють, але не варять), банани. Цілющу дію робить зелений чай.
Як джерело вітамінів і непоганий імуностимулятор, незамінний настій з плодів шипшини. Для більшої користі його можна підсолодити натуральним медом. А мед, як відомо, джерело вітамінів, біологічно активних речовин і мікроелементів.
Поповнити запаси вітаміну С нам допоможуть цитрусові, ківі. Але такі екзотичні продукти можуть викликати алергію. Вводьте в дитячий раціон квашену капусту (не магазинну з консервантами, а свою, квашену на підвіконні), чорну смородину, що за кількістю аскорбінової кислоти, чи то пак вітаміну С, лідирують в порівнянні з цитрусовими.
При плануванні весняного харчування дітей дуже важливо не забувати про свіжу зелень. Слід щодня вживати звичні і не звичні для нас зелені культури: листовий салат, петрушку, кріп, кінзу, крес-салат, зелену цибулю, а також квашену капусту. До речі, зовсім не складно вирощувати зелену цибулю та крес-салат вдома на підвіконні.